onsdag den 1. oktober 2014

Grøn tomatmarmelade

Er du ejer af et drivhus eller har du haft tomatplanter i udestuen står du sikkert med en bunke grønne umodne tomater, nu hvor sæsonen er ved at være slut. Og hvad stiller man så op med dem.......man kan f.eks. lave syltede grønne tomater, grøn tomat-relish eller grøn tomat marmelade. Det sidste, grøn tomat marmelade, smager helt fantastisk. Det har en skøn eksotisk smag af vanilje, lime, ingefær og noget andet eksotisk som man aldrig ville gætte var tomater. Opskriften er min version af Anne Mad's opskrift.

1,5 kg. grønne tomater
Saft og skal af 2-3 økologisk lime
1-2 dl. æblemost
500 g rørsukker
200 g moscovadosukker mørk eller lys som du lyster til
3 vaniljestænger
Frø af 15 kardemomme kapsler. Rist dem lidt på en pande inden for smagens skyld.
20 sorte peberkorn
1 tsk. revet frisk ingefær
1-2 tsk. gelerings middel

Skær tomaterne ud i tern eller tynde både og kom dem i en gryde sammen med 1 dl. æblemost og limesaft og fin revet limeskal. Skrab kornene ud af vaniljestængerne og kom begge dele i gryden sammen med peberkorn, kardemommefrø og evt. sukker.........

Hvis du ønsker at tomatstykkerne skal forblive i hele stykker i marmeladen tilsætter du også sukkeret nu og koger det i ca. 15 min. 
Ellers, hvis du altså vil have tomaterne til at koge ud, venter du med sukkeret. Koger de ikke nok ud, kan du give dem en tur med en stavblender når det har kog i ca. 15 min. Husk så lige at fiske vaniljestængerne op imens ;-) Og så tilsætter du sukkeret bagefter og lader det koge 5-10 min. mere. 

Bland geleringsmiddelet med 2 tsk. sukker og hæld det i gryden. Kog marmeladen videre i 2-3 minutter. 
Lav en test på tykkelsen af marmeladen ved at komme en skefuld på en underkop og stil den i køleskabet i nogle minutter. Er den for tynd, så tilsæt mere geleringsmiddel eller hvis den er blevet for tyk tilsæt mere æblejuice. I begge tilfælde skal marmeladen lige koge et par minutter mere.

Tag gryden af varmen og evt. tilsæt Atamon hvis du ønsker det. Kom marmeladen på rene skoldede glas skyllet med Atamon. Luk glassene med det samme. God fornøjelse ;-)

Nb. Hvis du bruger mørk moscovadosukker bliver farven på marmeladen brunlig, som den på billedet. 


2 kommentarer:

  1. God ide med tomat marmelade. Jeg har nu ikke helt opgivet vores endnu. Tror du ikke der når at blive flere modne med denne varme?
    Vi fik i øvrigt syltet chili i går. Spændende, hvordan de bliver. Tak for inspiration.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Stinne. Jo mon ikke vi når at få flere røde tomater, det håber jeg da. Men derfor bliver der nok alligevel nogle grønne tilovers til denne skønne marmelade. Så du har kastet dig ud i chili-syltning i år.....så er Lars vel glad ;-) Jeg har heller ingen glas tilovers til ham i år, så godt at vide I selv har fået lavet nogle. Og jeg er sikker på de er blevet gode :-D

      Slet