fredag den 20. september 2013

Panforte


Som skrevet i det tidligere indlæg skal vi på ferie på søndag. Min kære husbond har inviteret mig med til Italien i 12 dage......åh hvor skønt. Og vi skal ikke bekymre os om det her hjemme, hverken dyr, drivhus eller hus da et hjælpsomt familiemedlem flytter ind og passer på det hele. Så med ro i hjertet starter vi med 4 dage i Rom og dernæst 8 dage i Fiesole, lige nord for Firenze. Turen fra Rom til Firenze skal foregå i en lejet bil....forestil Jer at trille stille og roligt op i gennem Toscana via Chianti Ruten......er der nogen som er misundlige ;-)
Og mens vi er i Fiesole tager vi på udflugter til bla. Siena, Assisi og San Gimignano. Vi skal på museer, spise god mad, drikke dejlig vin og bare ha' det så skønt. Og så skal vi selvfølgelig også smage et stykke ægte Panforte......et stykke af himlen, hvis I spørger mig. Til de uindviede ;-) kan jeg oplyse Jer om at Panforte er en italiensk kage, faktisk en julespecialitet, sådan rigtig konfektagtig. Den stammer oprindelig fra Siena og der kan man købe den året rund, heldigvis.....mums.

Originalen består af en masse kandiserede frugter, nødder, honning og krydderier, men da det måske ikke lige er tidspunktet endnu for nelliker og kanel får I her en opskrift uden krydderier (opskriften og billedet stammer fra SpisBedre). Og så tænker I måske julekage....hmmm......men skal I have gæster og skal der serveres lidt sødt til kaffen er Panforte lige sagen. Ja faktisk kan I springe desserten over, for den mætter og fylder godt i maven :-)


Panforte
Billedet er tyvstjålet fra SpisBedre på nettet!


 (ca. 20-25 små stykker kage)

100 g marcipan
60 g mandler
60 g nødder, f.eks. hasselnødder og pekannødder
1 1/4 dl rosiner eller abrikoser, eller halvt af hver
2 spsk. syltet appelsinskal
90 g hvedemel
1 tsk. kakao
2 spsk. mørk muscovadosukker
1/4 dl honning
75 g flormelis
100 g mørk chokolade

Glasur:
100 g mørk chokolade
1 spsk. smør

Evt. kakao til pynt

Tænd ovnen på 150 grader.
Riv marcipanen fint. Hak mandler, nødder og rosiner/abrikoser groft. Bland alle de tørre ingredienser i en skål.
Smelt chokoladen over vandbad.
Bring flormelis og honning i kog og bland med de tørre ingredienser. Kom chokoladen i og ælt det til en fast masse.
Læg bagepapir i en form/fad på ca. 24 x 24 cm. og tryk massen jævnt ud i formen.
Bages i den nederste del af ovnen i ca. 25 min. Lad kagen afkøle.
Smelt chokoladen og smør over vandbad og smør det hen over kagen.
Stil kagen i køleskabet i mindst en time inden den serveres. Drys evt. med kakao inden servringen.

Hvis den bliver pakket godt ind kan den holde sig umådelig længe i køleskabet....hvis den altså ikke bliver spist med det samme ;-) God fornøjelse.....

Undskyld at I må undvære et foto taget af mig, men badedragten skulle helst passe i næste uge ;-) Når jeg senere på efteråret helt sikkert laver en Panforte skal jeg nok rette op på det!


Ingen kommentarer:

Send en kommentar