fredag den 20. september 2013

Panforte


Som skrevet i det tidligere indlæg skal vi på ferie på søndag. Min kære husbond har inviteret mig med til Italien i 12 dage......åh hvor skønt. Og vi skal ikke bekymre os om det her hjemme, hverken dyr, drivhus eller hus da et hjælpsomt familiemedlem flytter ind og passer på det hele. Så med ro i hjertet starter vi med 4 dage i Rom og dernæst 8 dage i Fiesole, lige nord for Firenze. Turen fra Rom til Firenze skal foregå i en lejet bil....forestil Jer at trille stille og roligt op i gennem Toscana via Chianti Ruten......er der nogen som er misundlige ;-)
Og mens vi er i Fiesole tager vi på udflugter til bla. Siena, Assisi og San Gimignano. Vi skal på museer, spise god mad, drikke dejlig vin og bare ha' det så skønt. Og så skal vi selvfølgelig også smage et stykke ægte Panforte......et stykke af himlen, hvis I spørger mig. Til de uindviede ;-) kan jeg oplyse Jer om at Panforte er en italiensk kage, faktisk en julespecialitet, sådan rigtig konfektagtig. Den stammer oprindelig fra Siena og der kan man købe den året rund, heldigvis.....mums.

Originalen består af en masse kandiserede frugter, nødder, honning og krydderier, men da det måske ikke lige er tidspunktet endnu for nelliker og kanel får I her en opskrift uden krydderier (opskriften og billedet stammer fra SpisBedre). Og så tænker I måske julekage....hmmm......men skal I have gæster og skal der serveres lidt sødt til kaffen er Panforte lige sagen. Ja faktisk kan I springe desserten over, for den mætter og fylder godt i maven :-)


Panforte
Billedet er tyvstjålet fra SpisBedre på nettet!


 (ca. 20-25 små stykker kage)

100 g marcipan
60 g mandler
60 g nødder, f.eks. hasselnødder og pekannødder
1 1/4 dl rosiner eller abrikoser, eller halvt af hver
2 spsk. syltet appelsinskal
90 g hvedemel
1 tsk. kakao
2 spsk. mørk muscovadosukker
1/4 dl honning
75 g flormelis
100 g mørk chokolade

Glasur:
100 g mørk chokolade
1 spsk. smør

Evt. kakao til pynt

Tænd ovnen på 150 grader.
Riv marcipanen fint. Hak mandler, nødder og rosiner/abrikoser groft. Bland alle de tørre ingredienser i en skål.
Smelt chokoladen over vandbad.
Bring flormelis og honning i kog og bland med de tørre ingredienser. Kom chokoladen i og ælt det til en fast masse.
Læg bagepapir i en form/fad på ca. 24 x 24 cm. og tryk massen jævnt ud i formen.
Bages i den nederste del af ovnen i ca. 25 min. Lad kagen afkøle.
Smelt chokoladen og smør over vandbad og smør det hen over kagen.
Stil kagen i køleskabet i mindst en time inden den serveres. Drys evt. med kakao inden servringen.

Hvis den bliver pakket godt ind kan den holde sig umådelig længe i køleskabet....hvis den altså ikke bliver spist med det samme ;-) God fornøjelse.....

Undskyld at I må undvære et foto taget af mig, men badedragten skulle helst passe i næste uge ;-) Når jeg senere på efteråret helt sikkert laver en Panforte skal jeg nok rette op på det!


søndag den 15. september 2013

Sikke en dårlig blogger!

Det er sørme ikke meget jeg har ladet hørt fra mig siden maj måned, faktisk overhoved slet ikke. Det er sørme for dårligt og hvis det var mig der fulgte denne blok ville jeg måske være lidt irriteret på dette tidspunkt......hvis jeg overhovedet kunne huske jeg fulgte denne blog!!!
Nå men nu prøver jeg at rette op på det forsømte. Det næste stykke tid har jeg nemlig alt den tid jeg kunne ønske mig. I kommer dog til at undvære mig i 12 dage fra på søndag......husbonden og jeg skal på ferie til Italien......Rom og Toscana venter.....glæder mig heeeelt vildt :-)

Faktisk er det ferien der har inspireret mig til aftenens menu, krydderierne ihvertfald og dagens vejr bestemte tilberedningsmetoden og tilbehøret. Langtidsstegt nakkesteg med citron, timian og fennikel. Og den syntes jeg I skulle få lov til at opleve.

Nakkestegen fik lov til at marinere i 6 timer og derefter kom den i stegesoen i små 4 timer ved 180 grader. Faktisk skulle den have haft længere ved lavere temperatur men middagsluren tog længere tid end beregnet ;-)

Det færdige resultat
Marinade:


Olie
1 løg i små tern
Saft og skal af en økologisk citron
Et bundt timian
Et par stilke rosmarin
Et skvat æbleeddike
Salt og peber
Et par tsk. af Camilla Plums Gryderet-krydderi (tørret krydderi bestående af bla. persille, merian, rosmarin, salvie, oregano, estragon, laurbær, hvidløg, allehånde, lakrids, chili og chokolade)
Faktisk ville jeg også komme hvidløg i, men da husbonden ikke er så vild med det, tænkte jeg han skulle have lov til at slippe i dag. Han får sikkert rigeligt de næste par uger ;-)

Jeg blandede alle ingredienserne i en plastikpose og kom nakkefileten i, slog en knude på posen, masserede marinaden godt ind i kødet og lage hele molevitten i køleskabet i 6 timer.

Sæt stegesoen i vand og lad den trække i minimum 10 -15 min.

Stegen inden den kom i ovnen

I bunden af stegesoen kom jeg et par gulerødder, en persillerod, et par stængler bladselleri og en lille fennikel. Altsammen skåret ud i grove stykker. Ovenpå blev nakkefileten lagt og resten af marinaden hældt ud over. Ind i ovnen, sæt den på ca. 180 grader og så er det bare med at vente i små 4 timer. Husk først at tænde ovnen når stegesoen bliver sat ind, så stegesoen ikke sprænger!


Så er stegen færdig.






Tilbehøret kom til at bestå af en rodfrugtmos af kartofler, gulerødder, persillerod og lidt jordskokker og en enkelt stilk rosmarin i kogevandet. Skyen fra stegesoen blev hældt igennem en sigte, fik en skvat fløde og jævnet. Derudover et par syltede cornichoner.




Skær de skraldede rodfrugter i tern, kog dem møre i vand uden salt, tilsat en kvist rosmarin. Når de er møre hældes vandet fra og rosmarinkvistens stilk fjernes. Stil gryden tilbage på komfuret og brug eftervarmen til at få det sidste vand til at fordampe.
Så skal der moses!
Mos rodfrugterne med en "moser" eller et
piskeris til det har den konsistens du bedst kan lide. Jeg vil helst have at der er nogle stykker at tygge på, andre vil have det helt fløjelsblødt.
Tilsæt koldt smør, mælk og peber efter behov og lyst. Tilsidst tilsættes salt og mosen smages til, der skal faktisk ret meget salt i før det smages. Hvis salten tilsættes tidligere bliver mosen "lang" og klistret.

Og så kan jeg kun sige velbekomme på denne lidt våde og kølige dag.