Græs i haven har det fleste af os, f.eks. plæne græs men derudover findes der et væld af græsser som kan andet og meget mere end at være grøn, blive trådt på og klippet igen og igen og igen. Der er græs for en hver smag: lave og overhængende, høje og slanke, grønne, hvidbrogede og gulbrogede. Nogle har smukke aks og andre bare smukke blade. Og mange af dem har stor prydværdi i haven om vinteren.
Jeg har et bed som kaldes for Præriebedet, fordi det ligger på en solrig tør plet i haven. Jeg blev inspireret til det efter et besøg i Birkegårdens Haver for flere år siden. I bedet står forskellige tørketålende stauder, et par buske og forskellige græsser; Elefantgræs, Rishirse og Lampepudsergræs.
Elefantgræs (Miscanthus 'Ferner Osten) bliver ca. 100 cm høj og aksene ca. 120 cm. De smalle blade får en rødlig farve sidst på sommeren og matcher fint de rødlige let overhængende aks som kommer fra sidst i august. Hele vinteren står de afblegede, nu sølvfarvede, aks og pryder bedet.
Lampepudsergræs (Pennisetum 'Hameln') er en tæt grøn tue på ca. 50 cm i højden, aksene er ca. 70 cm høje. De smalle overhængende blade giver den et blødt udtryk og er særdeles velegnet i forgrunden af bedene. De kønne rævehale-lignende ask sidder på lange strå der hæver sig over tuen fra sempember. En utrolig anvendelig græs som har det bedst på en varm vokseplads.
Rishirsen (Panicum 'Heavy Metal) er en græs med opret vækst og flotte gråblå blade, hvilket giver en helt speciel virkning i bedet. Aksene kommer frem i august og er i starten smukke rødbrune, senere folder de sig ud i florlette toppe der svæver over bladene. Den er ca. 100 cm høj og aksene ca. 130 cm høje.
Også andre steder i haven er der plantet græsser. I Hedebedet, hvor der vokser lyng, vilde blåbær og tyttebær, enebær og fyr, står der 3 forskellige lave 'vilde' græsser som naturligt ville gro på heden, bla. Dværgpibegræs (Molinia 'Overdam') som bliver ca. 30 cm høj og aksene ca. 70 cm. Bladene er grågrønne og aksene lette og fine. Både blade og aks er skråt opretvoksende så den tætte tue lignet et pindsvin.
Nede ved terrassen i et bed der ligger i skygge det meste af dagen, står den Japanske Skovgræs (Hakonechloa 'Aureola') hvis blade er gullige med en fin grøn stribe. Den er kun ca. 30-40 cm høj og overhængende i væksten. Den trives bedst i skyggede områder hvor jorden ikke bliver for tør. Den giver lys og liv til et hjørne som nemt kunne blive mørkt og ensformigt. Faktisk er det græssen som har givet mig inspiration til at lave et lidt Japansk inspireret bed med hostaer, bregner og et granit fuglebad.
Ude i lyset foran terrassen står der en gruppe Havesandrør (Calamagrostis 'Overdam') Deres hvidstribede blade med et sart rosa skær giver en fantastisk virkning om foråret når den lysende fontæne stiger op af jorden. Væksten er opret og søjleformet og de stive aks, ca. 160 cm, kommer frem i juli.
Derudover er Havesandrør en af de græs som kommer først med de nye blade om foråret. Så den skal klippes ned allerede i marts. Ellers er det nu det er tid til at klippe græsserne ned, inden de nye blade kommer for langt frem.
Græsser bringer liv og lethed til havens bede og de er nemme at have med at gøre, de skal bare klippes ned en gang om året. De kan være med til at bryde tunge beplantninger og giver et fint modspil til f.eks. hostaers store brede blade. Derudover kan man også bruge græsser som bunddække eller plante dem i krukker på terassen. Faktisk er der ingen undskyldning for ikke at plante nogle stykker, et eller flere steder i haven. Husk, at det er en god ide at plante dem i grupper på 3 eller flere af samme slags, ligesom stauder. Jeg er ihvertfald blevet utrolig glad for dem jeg har plantet....god fornøjelse ;-)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar