søndag den 12. oktober 2014

Græskar i køkkenet

Græskar/Efterårssquash er nogle af efterårets mest hotte grønsager. Og her tænker jeg kun i forbindelse med Halloween ;-) Græskar/Efterårssquash fåes i mange faconer og farver, f.eks.: Små runde og orange som 'Hokkaido', store fladrunde og mørkegrønne som 'Muscat de Provance', flaskeformede lysorange som 'Butternutsquash' og så selvfølgelig de allestedsværende orange kæmpe Halloweengræskar. 

Alle disse skønheder kan blive til mere end en lygtemand. De kan både bruges i det søde og det salte køkken: til forretter, hovedretter, desserter og i kager. Derudover er de skønne til marmelade, chutney og som syltede. Har man stadigvæk sit indre legebarn i behold, kan man jo slå to fluer med et smæk.....lav en flot lygtemand og brug resterne i køkkenet. Her får I ihvertfald nogle opskrifter med græskar som hovedingrediens.

 


Græskarsuppe med krydderolie (opskriften stammer fra Foodfanatic.dk)

Krydderolie:
1 dl. god olie, f.eks. olivenolie
1 rød chili
frisk persille
2 fed hvidløg

Fjern kernerne i chilien og hak den fint sammen med hvidløg og persillen. Tilsæt olien og lad krydderurteolie trække i 30 min. inden den skal bruges.

Suppen:
2 store løg
2 fed hvidløg
2 stængel bladselleri
600 g græskar i grove tern (ca. 1,5x1,5 cm) f.eks. Hokkaidogræskar
Olie til stegning
1 spsk. karry
1 L. hønsebouillon
evt. 1 dl. fløde
citronsaft
salt og peber

Hak løg og hvidløg. Skræl græskaret og skær kødet ud i grove tern. Snit bladselleri fint.
Varm lidt olie i en stor gryde og brænd karryen af. Tilsæt løg og hvidløg og sauter det ved svag varme nogle minutter inden bladselleri og græskar tilsættes og sauter videre ved svag varme i 5-10 min. Grønsagerne må ikke tage farve. Tilsæt hønsebouillonen og lad det småsimre indtil græskaret er mørt, ca. 15-20 min. Blend suppen og tilsæt evt. fløden. Smag til med salt, peber og citronsaft.
Server suppen og dryp lidt af krydderolien over. 
Suppen kan både serveres til forret eller som hovedret.

Ovnbagte græskar og rodfrugter
Den nedenstående opskrift med ovnbagte Butternutsquash er en af mine favorit retter med græskar. Det smager simpelthen bare så godt. Selvfølgelig kan man også bare komme græskar i når man laver helt almindelige ovnbagte rodfrugter:

Tag de rodfrugter du bedst kan lide f.eks. rødbeder, gulerødder, pastinakker, persillerod, græskar og nogle løg. Skær det hele ud i passende stykker, lad løgene være halve. Kom det i et ildfast fad eller en bradepande.
Tilsæt olie, salt, peber og de krydderier/krydderurter du kan lide. Man kan variere med f.eks. timian, rosmarin, hvidløg, laurbærblade, salvie m.m.

Og nu kommer fidusen (fra Camilla Plum) som gør rodfrugterne super lækre: citronsaft og en sjat god eddike.....Næsten alle rodfrugter er søde i sig selv og ved at bage dem langsomt ved forholdsvis lav varme karamellisere de og det kan nemt få hele baduljen til at smage lidt fladt og for sødt. Altså: Rodfrugterne bages ved 175 grader til de er møre og karamelliseret. Efter fadet er kommet ud af ovnen tilsætter man lidt citronsaft og lidt sherry- eller æbleeddike og blander det godt rundt i rodfrugt blandingen. Smag til med salt og peber og server. Mums det er godt. 

Ovnbagt Græskar (opskriften stammer fra River Cottage)

1 stort Butternutssquash eller 2 små (1,5 kg i alt)
1 fed hakket hvidløg
50 g smør
Lidt olie
200 g gedeost eller blåskimmelost, smuldret
75 g valnødder, ristet på panden
2 tsk. timian 
1 spsk. flydende honning 
salt og peber
 
Vask græskaret og skær det over på langs og fjern kernerne. Læg dem i et ildfastfad. Kom smør og hakket hvidløg i fordybningen. Pensel med lidt olie og krydder med salt og peber. Bag græskaret i ovnen ved 190 grader til det er mørt, ca. 40-60 min. Skrab kødet ud af skrallen, lad en cm. af kødet blive tilbage på skrallen for at holde på faconen og undgå at lave hul i skrallen. 
Mos kødet i en skål. Gem lidt ost og bland resten med græskarmosen og tilsæt timian, salt og peber. Kom mosen tilbage i skrallen og drys resten af osten over. Dryp med honningen og sæt fadet tilbage i ovnen. Bag det i 15 min eller til osten bobler. Kan serveres som forret, som hoveret sammen med en grøn salat eller som tilbehør til hovedretten.
 
Alternativt fyld i græskarmosen kunne være:
Stegte bacontern, Gruyéreost og purløg
eller
Friske krydderurter i cremefraice som blandes i græskarmosen.

Græskarmarmelade

2 kg. klargjort græskar, f.eks. 'Muscat de Provence' græskar
250 g tørrede abrikoser
5 dl. æblemost
200 g lys moscovadosukker
ca. 300 g sukker
2 økologiske appelsiner, saft og skal
2 økologiske citroner, saft og skal
11/2 vaniljestang
1 kugle syltet ingefær
2 cm frisk ingefær

Skær abrikoserne ud i tern og kog dem i 10 min. i 2 dl. af æblemosten. Purer dem med en stavblender eller i en alm. blender.
Klargør græskaret ved at fjerne kerner og skrallen og skær det ud i store tern. Kom ternene i en foodprocesser eller riv det på den grove side af et rivejern. Bland græskar, abrikoser og resten af æblemosten en gryde og lad det koge indtil græskaret er mørt, ca. 10-15 min. Tilsæt appelsinsaft og skal, citronsaft og skal, vanilje, ingefær og sukker. Kog marmeladen i nogle minutter. Smag marmeladen til med evt. mere citronsaft og/ eller sukker.

Græskarchutney med ingefær

1 kg klargjort græskar, i små tern
500 g løg, hakket
100 g gule rosiner
75 g frisk ingefær, revet
1 rød chili, hakket
1 tsk. salt
2 stænger kanel
1/2 tsk. stødt nellike
2 spsk. korianderfrø, ristede og let knuste
5 dl. hvidvinseddike
375 g lyst moscovadosukker
1 stort nip safrantråde

Kom græskaret i en stor gryde med alle ingredienserne og opvarm det forsigtigt til sukkeret er smeltet. Bring gryden i kog og lad det simre under låg til græskaret begynder at blive blødt. Fjern låget og lad det simre videre i ca. 40 min. til blandingen er tyk og moset. Pas på det ikke brænder på.
Chutneyen fyldes på rengjorte glas som er skyllet med Atamon eller alkohol.

En græskar kage pyntet som et græskar
Græskarkage
Et godt og nemt tip er at udskifte gulerødderne i gulerodskagen med græskar.

Ellers kan man lave en tærte med græskar og æbler. Lav en mørdej, læg den i en tærteform. Kom tynde skiver af græskar og syrligt æble ovenpå. Drys med kanel og sukker eller honning. Bages ved 185 grader i 15-20 min. Serveres med flødeskum eller cremefraice til.

Ja der er mange muligheder med græskar og så er de tilmed billige. Et helt måltid til 4 personer for 25-40 kr. er ikke det mest almindelige. Så det er bare om at bruge dem...de smager faktisk godt ;-) Velbekomme!

 

onsdag den 1. oktober 2014

Grøn tomatmarmelade

Er du ejer af et drivhus eller har du haft tomatplanter i udestuen står du sikkert med en bunke grønne umodne tomater, nu hvor sæsonen er ved at være slut. Og hvad stiller man så op med dem.......man kan f.eks. lave syltede grønne tomater, grøn tomat-relish eller grøn tomat marmelade. Det sidste, grøn tomat marmelade, smager helt fantastisk. Det har en skøn eksotisk smag af vanilje, lime, ingefær og noget andet eksotisk som man aldrig ville gætte var tomater. Opskriften er min version af Anne Mad's opskrift.

1,5 kg. grønne tomater
Saft og skal af 2-3 økologisk lime
1-2 dl. æblemost
500 g rørsukker
200 g moscovadosukker mørk eller lys som du lyster til
3 vaniljestænger
Frø af 15 kardemomme kapsler. Rist dem lidt på en pande inden for smagens skyld.
20 sorte peberkorn
1 tsk. revet frisk ingefær
1-2 tsk. gelerings middel

Skær tomaterne ud i tern eller tynde både og kom dem i en gryde sammen med 1 dl. æblemost og limesaft og fin revet limeskal. Skrab kornene ud af vaniljestængerne og kom begge dele i gryden sammen med peberkorn, kardemommefrø og evt. sukker.........

Hvis du ønsker at tomatstykkerne skal forblive i hele stykker i marmeladen tilsætter du også sukkeret nu og koger det i ca. 15 min. 
Ellers, hvis du altså vil have tomaterne til at koge ud, venter du med sukkeret. Koger de ikke nok ud, kan du give dem en tur med en stavblender når det har kog i ca. 15 min. Husk så lige at fiske vaniljestængerne op imens ;-) Og så tilsætter du sukkeret bagefter og lader det koge 5-10 min. mere. 

Bland geleringsmiddelet med 2 tsk. sukker og hæld det i gryden. Kog marmeladen videre i 2-3 minutter. 
Lav en test på tykkelsen af marmeladen ved at komme en skefuld på en underkop og stil den i køleskabet i nogle minutter. Er den for tynd, så tilsæt mere geleringsmiddel eller hvis den er blevet for tyk tilsæt mere æblejuice. I begge tilfælde skal marmeladen lige koge et par minutter mere.

Tag gryden af varmen og evt. tilsæt Atamon hvis du ønsker det. Kom marmeladen på rene skoldede glas skyllet med Atamon. Luk glassene med det samme. God fornøjelse ;-)

Nb. Hvis du bruger mørk moscovadosukker bliver farven på marmeladen brunlig, som den på billedet.