tirsdag den 27. maj 2014

Chilierne i drivhuset

Så fik vi endelig godt vejr med masser af sol og varme. Og hvis der er noget chili kan lide er det sol og varme. Jeg har hvert år i mellem 5-7 forskellige chili og pebre i mit drivhus. Det er ikke fordi jeg bruger helt vildt meget chili i maden, manden i huset er ikke så meget for stærke krydderier ;-) Men jeg syntes det er flotte planter, utrolig dekorative. Og heldigvis har jeg nogle venner og familie som er lykkelige over at få del i overskuddet, specielt når frugterne er kommet på glas og blevet syltet i eddikelage.

Chili 'Arizona'
I år er der to planter som jeg har overvintret, en lille hidsig sag ved navnet 'Arizona' som har smukke mørke blade og lilla blomster og en sød og mild Habanero med laksefarvede frugter. Normalt går det fint med at overvintre chili indenfor men 3 chili klarede ikke vinteren i år. Hvorfor ved jeg ikke, men så blev der jo plads til nogle nye, og det er jo ikke så tosset.

Jeg sår ikke selv men vælger den dyre løsning og køber færdige små planter. Så jeg fylder bilen med søde veninder og så drager vi ud på landevejen med kurs mod Herfølge. Der ligger nemlig Toftegårds Gartneri som har specialiseret sig i chili, tomater og spændende krydderurter som bliver dyrket i kolddrivhuse. Puha hvor er det svært at begrænse sig, godt at man inden man ankommer har siddet hjemme ved computeren og udvalgt de sorter der skal pryde drivhuset i år ;-) Vil man have gode råd om chili, tomater m.m. kan Toftegårds hjemmeside klart anbefales. Lene Tvedegaard som ejer gartneriet har også skrevet nogle bøger som kun kan anbefales: en om chili, en om tomater og en om krydderurter.

De to overvintrede chili og tre nye
Når chiliplanterne er indkøbt bor de i drivhuset om dagen og indenfor om natten indtil nat temperaturen er høj nok, altså over 5 grader. Fordi Toftegård dyrker i kolddrivhuse er planterne vant til de forholdsvise lave nat temperature og det er klart en stor fordel. Planterne får lov til at blive i de små 10 cm potter de er køb i, indtil man kan se rødderne har nået pottekanten. Først der bliver de pottet om i 2 liters potter. Chiliernes rødder fare ligesom vild hvis en lille plante bliver sat i en alt for stor potte. Det resultere i mange rødder og blade men at frugtsætningen udskydes. Og det går jo ikke, vel. Så derfor potter jeg om over et par gange. Når rødderne når kanten af 2 liters potten bliver de plantet i de krukker de skal stå i resten af sommeren. 
Pottens størelse afhænger af sorten. Sorter som ikke bliver så store, 30-40 cm og med små frugter, får en potte på ca. 25 cm i diameter og de storfrugtede store planter får en potte på 30-35 cm. Altså variere potte størrelserne fra ca. 3-5-10 liter. Det sjove ved chili er at de tilpasser sig efter pottestørrelsen. Planter du den samme sort i en lille potte og en i en stor potte får du en lille plante og en stor plante.....det er da smart for så får man plads til flere planter ;-) Men de storfrugtede typer har altså bedst af min. 5 liter jord og allerhelst 10 liter. En anden fordel ved at dyrke chili i potter er at de modner ca. 14 dage tidligere og f.eks. ved de sene sorter, så som Habanero-typerne, er det en kæmpe fordel. Det skal dog siges at udbyttet bliver lidt mindre i potter end i jorden, men jeg syntes det er bedre at kunne høste lidt mindre modne frugter end en masse umodne.

Når planterne begynder at sætte blomster er det tid til at knibe. Og her skal man altså tage sig sammen. For endelig blomstre planten og så skal man til at fjerne de søde små blomster......men det betaler sig i det lange løb. Fjern de første 5-7 blomster på hver plante. Det gøres for at der skal være en fornuftig bladmasse til at lave frugterne, for ellers kan planten gå helt i stå i væksten. Resultatet med knibningen er planter med fornuftig størrelse inden frugtsætning og derefter løbende frugtsætning som giver det største udbytte.

Med hensyn til gødning er det vigtig at gøde regelmæssig. Hellere en tynd gødningsblanding hver gang der vandes end en kraftig blanding en gang imellem. Jeg bruger Hornums Professionel Drivhusgødning som jeg selv blander op. Det er en 2 kg. pakke som inderholder en pose og en lille flaske. Det blandes op med 10 liter vand og så har man 10 liter gødnings koncentrat. Det blandes igen i forholdet: 1 dl til 10 liter vand. hver gang man vander. Sådan en pakke koster ca. 190 kr og kan købes i planteskoler og byggemarkeder. Men der findes mange forskellige gødninger, både kunstige og organiske. Find den du syntes bedst om, det vigtigste er at planterne får noget gødning.

Her kan I se de forskellige sorter jeg har i år. I år er der ikke så mange stærke chili men flere milde af snackpeber typen. De første 5 er fra Toftegårds Gartneri og jeg håber at de bære over med at jeg har lånt sorts beskrivelsen og billederne fra deres hjemmeside www.gartneri-toftegaard.dk ;-) Den sidste er fra Krebs gartneri som sælger til planteskoler og havecentre. Og de har selvfølgelig også deres egen hjemmeside www.gartneriet-krebs.dk. Og når jeg nu er ved at nævne hjemmesider skal denne her lige med www.klarskovgartneri.dk De laver forskellige planter til drivhuset, bla. verdens bedste tomat 'Santalina' en mini blommetomat som smager helt fantastisk......det var lige et lille sidespring, tilbage til chili- og pebersorterne ;-) 


Brown Maya

Store dejlige chokolade brune frugter på ca. 12x7 cm. Ligner en stor snackpeber, blot med lidt styrke. Smagen er sød og dejlig. Planten bliver 60 cm høj i 10 l. krukke. Trives bedst i drivhus.
Styrke 1-2

 
Sweet Orange Baby

En 8 cm lang mild og sødt smagende peberfrugt på en 40 cm høj plante. Velegnet til dem der vil have sødme og ingen styrke. God i drivhus, på friland eller vindueskarm.
Styrke 0 


 
Early Jalapeño
Modner fra grøn til rød. 7-8 cm lange frugter. Den mest populære og kendte chilisort i verden. Pragtfuld frugtagtig smag, knasende som et æble hvor skallen næsten ikke smages. Bruges til alt, sovse, indbagt, gryderet, bagning. Røget og tørret kaldes Jalapeño Chipotle. Aroma som æble og Hokaido græskar. Early Jalapeño er en speciel tidlig Jalapeñosort til nordiske forhold med stort udbytte. Bliver henholdsvis 50 og 40 cm i plantesæk og krukke.
Styrke 5
 
Arizona

1 cm rund frugt. Umoden er frugten sort og går over i en dyb rød farve som moden. Heftig stæk smag. Udbytte lidt under middel. Frugten modner i august. Lille sød plante på 20 til 30 cm i krukke. 40 cm i plantesæk. Typisk flækkes frugterne ned i madolie, og man har den skønneste chili olie til dressinger, kød etc.
Styrke 7
 
 
Habanero Dulce

En Habanero chili næsten uden styrke! 4 cm lange frugte, som starter lys grøn og modner til laksefarvet. Udbyttet er stort, men de modner ret sent. Smager af fersken, mango og karamel. Velegnet til drivhus eller vindueskarm, ikke til friland.
Styrke 1
 


 
 
 
Snackpeber 'Sweetbite Yummi'

Mange små søde orange frugter 6-8 cm. lange
Styrke 0



Som I kan se er der nok at glæde sig til når frugterne bliver modne, kan næsten ikke vente ;-)
 
En del af høsten i 2010
Generelt syntes jeg at chili er nemme planter men det kan ske at der kommer bladlus i planterne. Så får de en omgang med insektmidlet InsektFri Spruzit fra Ecostyle eller deres LuseFri Insektsæbe. Det aktive stof i InsektFri Spruzit, er et udtræk af krysantemumplanten, et såkaldt naturpyrethrum. Pyrethrum er uhyre effektivt mod mange skadelige insekter. Det virker øjeblikkeligt, og når det har gjort sin virkning, nedbrydes det i løbet af få timer og påvirker derfor ikke miljøet. Bærestoffet er rapsolie, så man kan med god samvittighed overfor miljøet anvende dette mod de generende insekter. Ellers syntes jeg ikke der er nogle problemer med chili eller peberne. Så det er bare om at komme i gang der ude i drivhusene folkens.


God dag til alle her fra mit drivhus hvor kaffen nydes og man sidder i læ for blæsten ;-)