Det er det samme der sker hvis man f.eks. har buksbom i krukker ved fordøren om vinteren og glemmer at vande dem. De skal nemlig have vand året rundt! Selvfølgelig ikke så meget om vinteren som om sommeren men den nedbør der falder i vintermånederne er slet IKKE nok til at holde buksbommen i live (heller ikke selvom man syntes det har regnet og regnet og atter regnet) og den vil tørre ud og visne. Mange tror fejlagtig at det er frosten der slår planterne i krukkerne ihjel om vinteren men det er fordi de har glemt at vande dem. Så gør dig selv en tjeneste og check dine krukker udenfor om de mangler vand en gang om ugen i vinterhalvåret. Gør det til en fast dag f.eks. hver søndag, så er det nemmere at huske at få det gjort.
Nå men tilbage til haven i denne, indtil videre, milde vinter. I efteråret fik jeg taget mig sammen til at få gravet persille op, alm. og bredbladet, og plantet i drivhuset sammen med bladselleri. Det var noget jeg de sidste flere år havde haft planer om at gøre om efteråret men aldrig fik gjort. Men nu lykkedes det altså og der står så flot derinde i drivhuset. Det er skønt at kunne plukke frisk grønt til køkkenet i januar måned. Men faktisk kunne jeg godt have sparret mig, for det persille der står tilbage i urtebedene er næsten lige så flot som det inde i drivhuset....... Ud over persillen og bladselleri gravede jeg også noget timian, min krydderlaurbær og rosmarin ned inde i drivhuset. De sidste to forår har jeg måtte sande at mine krydderlaurbær og rosmarin som havde tilbragt vinteren i krukker i drivhuset, var døde. Og i et forsøg på at forhindre dette skulle ske endnu engang tog jeg dem ud af krukkerne og gravede dem ned i bedene i drivhuset sammen med andre planter som jeg ikke nåede at plante i efteråret. Også krukkerne med hortensiaer blev tømt og planterne gravet ned derinde. Så må vi se hvordan de klare vinteren på den måde, forhåbentlig godt :-)
Hydrangea mac. x serr. 'Preziosa' i blomst |
Inde i drivhuset har jeg sat bobleplast i dobbeltlag på siderne i ca. 120 cm. højde. Det er med til at holde frosten lidt tilbage og derudover har jeg noget fiberdug som jeg kan lægge ud over de sarte ting som ekstra beskyttelse hvis det bliver nødvendigt. Men indtil videre har det kun været nødvendig et par nætter men lur mig om vi ikke får lidt kulde og rigtig vinter senere.......
Og så er det godt hvis I ikke har smidt juletræet helt ud af haven........
Hydrangea mac. x serr. 'Preziosa' med høstfarver |
Indtil videre er det ikke nødvendigt men specielt alm. hortensia (Hydrangea macrophylla typerne bl.a.) er sart over for frost i den sene vinter og i foråret. Alm. Hortensiaen har allerede i efteråret sat knopper af med næste års blomster og får de en hård omgang frost vil både grene og knopperne tage skade. Og vupti....... ingen blomster at nyde til sommer!
Så her er endnu en tjeneste du kan gøre dig selv....... gem juletræet indtil påske ;-)
Billederne er af en af mine ynglings hortensiaer. Fin og yndig i blomsten og ikke for stor. Nogle af hortensia sorterne har tildens til at være lidt for voldsomme i blomsterne efter min smag, ligefrem vulgær kan man næsten sige. Men ikke 'Preziosa' og dertil kvittere hun også med de smukkeste høstfarver som afslutning på sæsonen.