Ihvertfald betyder julens komme at der er en masse gøremål i mit køkken. Konfekt, hjemmelavede fyldte chokolader, kager, lidt hjemmelavede spiselige julegaver og så mit sidste nye projekt: en røgovn hvor der lige nu bliver røget bacon, svinemørbrad og vildtmørbrad. Det er første forsøg så I må væbne Jer med lidt tålmodighed inden jeg blogger om det ;-)
I dag får I opskriften på honningkagehjerter. I gamle dage blandede man det nyslyngede honning med rugmelen i sensommeren og lod det stå indtil vinteren kom og det blev tid til at bage. En del af dejen blev gemt til at give mere smag til den nye dej næste år, lidt ala når man gemmer surdej til næste bagning. Dejen fik altså lov til at modne i flere måneder, men mindre kan heldigvis gøre det. Selvom modningen gør utrolig meget for smagen hvis dejen får lov til at stå så længe som muligt. Man kan sammeligne det med et landtidshævet brød kontra et alm. hævet brød.
Måske studsede I over at jeg skrev rugmel....det er ikke en fejl. Den gang var rugmel det mel man brugte til hverdag og det hvide hvede mel var forbeholdt søndage hvis man overhovedet var så heldig. Og faktisk bliver ægte Christiansfelds Honningkager stadigvæk lavet med rugmel, dog er der også hvedemel i dag. Men hvis I kan skaffe fin sigtet rugmel bliver de bedst med ren rugmel og man vil aldrig gætte der er kun er rugmel i. Jeg køber min fint sigtet rugmel hos Mejnerts Mølle. De har også en webshop (www.mejnerts.dk) hvor man kan købe det hvis man ikke lige bor i nærheden, ellers laver Skærtoft Mølle også fint sigtet rugmel. Og nu til opskriften:
Ingredienser:
250 g honning
250 g rugmel fint sigtet
~~~~~~~~~~
1 æggeblomme
5 g potaske
5 g hjortetaksalt
1,5 tsk. kanel
0,5 tsk. allehånde
0,5 tsk. revet muskatnød
0,5 tsk. stødt ingefær
måske lidt vand
Fremgangsmåde:
Ælt honning og mel sammen til en fast dej og den bliver meget fast, nærmest som beton, så er du advaret! Lad den modne i køleskabet så længe som muligt i en skål med låg på.
Når man ikke kan vente længere æltes dejen med resten af ingredienserne. Ælt hurtigt, og helst et køligt sted. Det er nemmest i en røremaskine! Hvis den er benhård tilsættes lidt vand. Dejen skal være til at rulle ud, så den må ikke blive for våd og fedtet.
Lad dejen hvile til næste dag i en skål i køleskabet med låg på.
Så er det tiden at parkere børnene, hvis man har sådanne, foran køkkenbordet med hver sin kagerulle, og alle de udstikkeforme der kan skrabes sammen hvis det skal være lidt sjovt. Ellers gør man som jeg, hygger sig med det alene og alle kagerne bliver udstukket med en hjerteform på ca. 10 cm. i højden. Rul dejen ud i ca. 1 cm tykkelse. Hvis dejen alligevel er for fedtet, kan man rulle ud med lidt mel på bordet.
Når alt er rullet ud og sat på plader skal de bage ca. 10 min. ved 200 grader.
Når kagerne er afkølede kan man pynte eller helt overtrække dem med smeltet mørk chokolade og evt. et glasbillede.
God fornøjelse og glædelig for-jul :-)